

merenkulkualan
mahdollisuuksiin!
Merenkulku on enemmän kuin vain laivojen liikuttelua – se on avain yhteiskuntamme toimivuuteen ja globaaliin kaupankäyntiin. Tämä Q&A-sivu tarjoaa sinulle kattavan katsauksen merenkulkualaan: mitä se on, millaisia uramahdollisuuksia se tarjoaa, ja miksi se voisi olla juuri sinulle sopiva valinta.
Tutustu alan monipuolisuuteen, ainutlaatuisiin etuihin ja siihen, miten voit aloittaa matkasi kohti merenkulun kiehtovaa maailmaa. Olitpa kiinnostunut työstä merillä tai maissa, löydät varmasti inspiraatiota ja vastauksia kysymyksiisi!
Merenkulku kattaa niin tavaroiden kuin ihmisten kuljettamisen vesiä pitkin laivoilla. Merenkulkuala on toimialana hyvin laaja ja se sisältää niin merellä työskentelyn ammatit (merihenkilöstö) ja maan päällä tehtävät työt (kuten varustamoissa, satamissa ja logistiikassa työskentelevät).
Merenkulku on kiehtova ja monipuolinen ala, jossa on ainutlaatuisia mahdollisuuksia ja etuja. Tässä muutama syy, miksi valita merenkulku:
Suomea pidetään monin tavoin edelläkävijänä näissä asioissa. Merenkulkuala on jo pitkään panostanut vahvasti ympäristövastuullisuuteen ja Suomessa on kehitetty uusia ratkaisuja, joista on malliksi muuallekin. Suomessa vastuullisuus nähdään toimintatapana ja kilpailuetuna. Varustamoiden tavoitteena on saavuttaa hiilineutraalisuus vuoteen 2050 mennessä.
On! Meillä Suomessa kehitetään jatkuvasti uusia ympäristöinnovaatioita merenkulkuun ja etsitään ratkaisuja vähäpäästöiseen liikenteeseen. Tähän tarvitaan tekijöitä meriteollisuuden yrityksissä ja myös varustamoissa. Varustamoissa työskentelee usein merenkulun ympäristöasiantuntijoita.
Vaikutus on suurempi, kuin usein ajatellaankaan: Jopa 96 prosenttia Suomen viennistä ja tuonnista kulkee meriteitse! Suomi on siis riippuvainen meriliikenteestä, sen sujuvuudesta ja kilpailukyvystä.
Jokainen merenkulkualalla työskentelevä ihminen vaikuttaa omalla työllään siihen, että yhteiskuntamme toimii normaalisti.
Työpaikkoja löytyy monipuolisesti! Voit urapolullasi nousta päälliköksi, joka ohjaa laivaa halki maailman merien ja on vastuussa sekä aluksesta, sen lastista ja kaikista laivalla olevista. Voit myös toimia vahtikonemestarina, joka vastaa laivan teknisistä järjestelmistä ja varmistaa, että kaikki toimii moitteettomasti. Voit työllistyä myös esimerkiksi kokiksi, joka vastaa laivan keittiössä ruoan valmistuksesta sekä miehistön että matkustajien ruokahuollosta tai risteilyisännäksi tai -emännäksi, joka huolehtii matkustajien viihtyvyydestä ja turvallisuudesta.
Voit olla niin tekniikasta, käsillä tekemisestä, korjaamisesta, myynnistä, navigoinnista, asiakaspalvelusta tai vaikkapa johtamisesta kiinnostunut – alalta löytyy todella paljon erilaisia kiinnostavia mahdollisuuksia!
Tutustu tarkemmin eri ammatteihin täällä!
Myös maalla on monia merenkulkualan tehtäviä! Voit suuntautua esimerkiksi tekniseen kunnossapitoon tai merikuljetuspalvelun osto- ja myyntitehtäviin. Varustamoissa tarvitaan monenlaista osaamista esimerkiksi talouspuolen taidoista henkilöstöasioihin. Maalla työskentelevät henkilöt mahdollistavat ja varmistavat alusten ja niiden henkilöstöjen toiminnan. Heidän tehtävänsä ovat yhtä tärkeitä kuin merellä työskentelevien, sillä merenkulku ei toimisi ilman maalla tapahtuvaa koordinointia, huoltoa ja kehittämistyötä!
Meriala kattaa laajemmin myös meriteollisuuden, kuten laivan suunnittelu- ja rakennustyöt, sekä satamat, laivameklarit ja viranomistehtävät. Merialalla työskentelee Suomessa yli 50 000 ihmistä!
Palkoissa variaatio on suuri, sillä tehtäviä on hyvin monenlaisia. Merityössä palkat eri tehtävistä riippuen voivat alkaa noin 2000 euron kuukausipalkoista, jopa kokeneen päällikön yli 9000 euron kuukausipalkkaan. Alalla palkkataso on yleisesti ottaen hyvä verrattuna vastaavaan työhön maissa!
Kyllä, merenkulkualalla on tällä hetkellä monissa ammateissa erittäin hyvät työllistymisnäkymät! Monet yritykset kaipaavat tällä hetkellä uusia osaavia työntekijöitä, kun moni vanhempi työntekijä on jäämässä eläkkeelle. Erityisesti laivan sähkö- ja konepuolen ammateissa on kokemuksemme mukaan tällä hetkellä tarvetta tekijöille.
Jos työskentelet laivalla, voit asua missä päin Suomea tahansa! Tyypillisesti merillä työskennellään muutama viikko kerrallaan ja sitten ollaan vapaalla vastaava määrä viikkoja. Työntekijälle korvataan matkustuskulut töihin.
Suomen meriklusteriin kuuluu jopa 3000 alan yritystä. Satamia, varustamoita ja meriteollisuuden yrityksiä on ympäri Suomea, ja mereen liittyvät asiat työllistävät myös sisämaassa.
Tämä riippuu vähän siitä, missä työskentelet! Yleisimpiä jaksotuksia on kaksi viikkoa töissä, kaksi viikkoa vapaalla ja neljä viikkoa töissä ja neljä viikkoa vapaalla.
Vuosilomat kertyvät merityössä samaan tapaan kuin muussakin työssä. Miltä siis kuulostaisi noin puolet vuodesta töissä ja puolet vapaalla?
Kyllä, työ merellä on yhteisöllistä, sillä vietät työkavereiden kanssa tiivisti aikaa yhdessä! Alalla on siis eduksi kyky tulla toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa – myös pidempien jaksojen ajan.
Moni laivalla työskentelevistä viettää iltaisin ja vapaa-ajan hetkillä yhdessä työkavereiden kanssa aikaa esimerkiksi pelaillen, salilla treenaten ja ihan vaan oleillen! Voit saada työyhteisöstäsi jopa elinikäisiä ystäviä.
Laivoilla henkilökunnalle on käytössä Wifi, joten yhteydenpito onnistuu hyvin!
Työntekijöiden hyvinvointi otetaan yrityksissä usein todella kattavasti huomioon! Useimmista laivoista löytyy mm. kuntosali, sauna ja erilaisia oleskelutiloja. Ruokia ei työntekijöiden tarvitse tehdä itse ja useimmiten ruoka on täysin ilmaista. Maukkaaseen ruokaan myös satsataan. Saattaapa laivalta löytyä hierontatuoleja, pleikkareita, työntekijöiden kirjasto ja vaikka mitä muuta. Hytistä voit tehdä itsellesi sopivan ja laittaa iltaisin telkkarista lempielokuvat ja -sarjat pyörimään. Maissa vapaa-ajalla voit käydä kaupoilla, lenkillä, syömässä tai tehdä mitä ikinä haluatkaan!
Merenkulkualalla voit työskennellä niin toisen asteen tai ammattikorkeakoulun koulutuksen pohjalta – riippuen siitä, millaisiin tehtäviin haluat tähdätä!
Monissa merenkulun ammateissa pohjakoulutuksena on merenkulkualan perustutkinto. Esimerkiksi jos haluat kansi- ja koneosaston vahtimieheksi, sinulla täytyy olla tämä tutkinto (esim. WinNovassa, Ekamissa) suoritettuna. Voit erikoistua niin korjaajaksi, vahtiperämieheksi tai vahtikonemestariksi.
Moni alalla aloittanut kouluttautuu myöhemmin lisää esimerkiksi merenkulun insinööriksi (AMK). Silloin voit toimia esimerkiksi konemestarina, konepäällikkönä tai erilaisissa asiantuntijatehtävissä.
Voit myös kouluttautua esimerkiksi satamalogistiikkaan, lastinkäsittelyyn tai syventää osaamistasi merenkulun johtamisen koulutuksella – riippuen siitä, millaista työtä haluat tehdä!
Merellä työskentelevän kokin ammatissa kokin tutkinto on oleellinen. Laivojen asiakaspalveluun ja myyntiin päädytään puolestaan hyvin erilaisista taustoista. Usein riittää, että sinulla on hieman aiempaa kokemusta näistä töistä tai löydät ammattiin vaikkapa kesätyön kautta.
Kysy koulutusmahdollisuuksista lisää esimerkiksi opinto-ohjaajaltasi ja tutustu merenkulun opintoja tarjoaviin oppilaitoksiin alla!
Suomessa merenkulkualan koulutusta tarjoavia oppilaitoksia löytyy niin Kotkasta, Turusta, Raumalta kuin Ahenanmaalta. Kannattaa jutella eri koulutusmahdollisuuksista myös oman opinto-ohjaajan kanssa!
Toisen asteen koulutus
AMK-koulutus
Tarvittavat taidot ja ominaisuudet riippuvat tehtävästä. Tässä tärkeimpiä muutamille eri rooleille:
Laivamyyjä: Palveluasenne, kyky työskennellä tiimissä ja itsenäisesti, visuaalinen silmä ja kiinnostus myytäviä asioita kohtaan.
Merenkulku on luonteeltaan kansainvälistä ja tyypillisesti merityössä matkustetaan eri maiden satamiin. Reitit voivat vaihdella hyvin paljon, laivasta riippuen.
Myös maapuolella työ on usein kansainvälistä, sen liittyessä kansainväliseen laivaliikenteeseen tai kaupankäyntiin.
Suomessa suomen kieli on hyödyllistä osata monissa eri ammateissa. Monilla laivoilla työkieli on englanti, joten englannin perustaidot olisi hyvä olla kunnossa! Opinnoissa myös käydään läpi alan tärkeää sanastoa, joten ei huolta, jos kaikki merenkulun sanat eivät ole vielä hallussa. Kielitaidosta voi olla hyötyä laivalla, mutta esimerkiksi ruotsia tai viroa ei ole pakollista osata.